Een slimme radiatorknop op de vloerverwarming, waarom wel of niet?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, een radiatorknop heet niet voor niets een radiatorknop. Hij is gemaakt voor de aansturing van een radiator.
Dat hij toevallig ook op de vloerverwarming past (of passend gemaakt kan worden) wilt niet zeggen dat dit ook werkt.

Kort door de bocht gezegd kan het praktisch gezien werken, er zijn genoeg mensen die het op deze manier hebben aangesloten en zullen aangeven dat ze geen problemen hebben, maar het kan ook zijn dat die problemen er wel zijn maar dat ze niet ervaren worden of voor lief worden genomen.

Waarom wij het nooit aanbevelen of voor problemen zorgt of kan zorgen leggen we graag uit in een eenvoudige versie en een meer technische uitleg.

Waarom geen slimme knop voor de vloerverwarming, de eenvoudige uitleg

Een slimme radiatorknop is, zoals de naam ook al aangeeft, slim. Dit wilt echter niet zeggen dat hij alles weet, hij weet wat hem is geleerd, namelijk het aansturen van een radiator. Hierdoor houdt hij dus rekening met de eigenschappen van een radiator.
Omdat deze eigenschappen heel anders zijn dan die van een vloerverwarming kan dit dus voor problemen zorgen. 

Benieuwd wat deze eigenschappen en problemen precies zijn? Dat hebben we beschreven in de meer technische uitleg hieronder.

Waarom geen slimme knop voor de vloerverwarming, de technische uitleg

Om een juiste conclusie te geven moeten we even het verschil duidelijk hebben tussen een radiator en vloerverwarming.

verschil 1:
een radiator werkt over het algemeen met een hogere temperatuur dan vloerverwarming, daardoor werkt een radiator veel sneller.
Hier houdt de knop rekening mee.

verschil 2:
Een radiator krijgt zijn warm water rechtstreeks vanuit de cv ketel. De vloerverwarming werkt over het algemeen met een zogenoemde mengverdeler, deze mengt het water wat retour komt uit de vloer met een bepaalde hoeveelheid warm water vanuit je warmtebron (bv. cv ketel).

een mengverdeler kun je herkennen aan een pomp, heeft je verdeler een pomp, dan is het hoogswaarschijnlijk een mengverdeler.

 

 

Door deze twee factoren krijg je dus heel andere eigenschappen.
Naast deze eigenschappen is het goed om te weten dat een slimme radiatorknop kan moduleren, dit betekend dat hij niet alleen open of dicht gaat maar ook een percentage hiervan, afhankelijk van een aantal factoren zoals de aanwarmtijd en de warmtevraag op dat moment.

Als voorbeeld:
Een ruimte met een radiator wil een beetje warmte om de ruimte op temperatuur te houden, dan kan hij 20% open gaan om zo niet te veel warmte door te laten. 
Omdat de radiator maar 20% van zijn normale doorstroming krijgt, geeft deze ook maar 20% van zijn capaciteit aan warmte af.

Als je dit zou gaan toepassen bij vloerverwarming en je neemt alle bovenstaande informatie mee dan kun je dus een beeld schetsen van wat er fout kan gaan:

Een ruimte met vloerverwarming met een slimme knop vraagt om een beetje warmte om de ruimte op temperatuur te houden.

Hierdoor gaat de slimme knop naar 20%, maar doordat het een mengverdeler is en deze 20% ook nog eens gemengd gaat worden met het retourwater kun je je voorstellen dat er nog amper temperatuurverschil overblijft.
Daarnaast is een vloerverwarming vaak al heel traag doordat het een lagere temperatuur betreft en zal dan nog eens 5x zo traag worden.

Dit resulteert dus in een onprettige situatie en bijvoorbeeld situaties waarbij het systeem denkt te zijn aan het verwarmen en de ketel aanstuurt terwijl de vloerverwarming nog amper iets doet. De cv ketel staat dan dus onnodig veel te verwarmen.

Nu zijn we er in dit voorbeeld van uit gegaan dat de slimme radiatorknop in de aanvoerleiding zit, als deze op een groep zit of op een open verdeler in plaats van een mengverdeler wordt het verschil misschien iets kleiner, maar blijft dit nog steeds een oplossing die we niet zouden aanraden.

Wat is dan wel een juiste oplossing?

Een vloerverwarming moet dus aangestuurd worden met een klep, het verschil met een slimme radiatorknop is dat deze altijd open of dicht staat, zonder standen er tussenin.

Welke klep is verschillend per situatie, ook bijvoorbeeld als je je vloerverwarming in meerdere zones wilt aansturen, maar in de meeste gevallen kun je deze klep gebruiken als je een klep in je aanvoer wilt plaatsen.

Uiteraard helpen wij je graag voor een persoonlijke oplossing of advies, neem daarvoor gerust contact met ons op.